Wollongong: ANZAC Day 2021 ( TVQ, Úc, chuyển )

Thứ Tư, 28 Tháng Tư 20215:34 CH(Xem: 369)
Wollongong: ANZAC Day 2021 ( TVQ, Úc, chuyển )
Lyhuong.net

Wollongong là một trong những thành phố của tiểu bang NSW. Wollongong nằm dọc theo ven biển phía nam của Sydney. Cộng Đồng người Việt Tỵ Nạn ở đây tuy nhỏ so với các tiểu bang hay thành phố khác. Tuy nhiên mọi sinh hoạt hằng tuần, hằng năm không kém gì các cộng đồng Người Việt ở các nơi khác, họ rất rất gắn bó và thân mật như một đại gia đình. Dù là một cộng đồng của lãnh thổ, nhưng tiếng nói của Cộng đồng rất mạnh mẽ và nhất là trong vùng Illawara, điển hình trong công viên kế bên đô thị lớn của Wollomgong, Tượng Đài Chiến Sĩ Úc-Việt duy nhất của các sắc tộc được xây kế bên Tượng Đài Chiến Sĩ Úc trông rất khang trang, đó cũng nhờ sau nhiều năm vận động không ngừng nghỉ của Cộng Đồng Người Việt Tự Do Wollongong.

Như mọi năm, Cộng Đồng Người Việt cùng diễn hành với các hội đoàn, đoàn thể, tổ chức, cơ quan ở Wollongong trong ngày ANZAC. Sau buổi diễn hành, Cộng đồng tề tựu về Tượng Đài Chiến Sĩ để Tri Ân Chiến Sĩ Úc-Việt.

Bắt đầu buổi lễ cô Trần Hương Thủy – Chủ Tịch Cộng Đồng chào mừng quan khách, trình bày ý nghĩa của Ngày ANZAC và tri ân sự hy sinh của Quân đội Hoàng Gia Úc trong chiến trường Việt Nam (xin đọc bài đính kèm ở dưới). Kế đến ông Ian Birch – Chủ Tịch Hội Cựu Quân Nhân (RSL) phát biểu về Ngày ANZAC Day và ca ngợi sự đóng góp của Cộng Đồng Người Tỵ Nạn Việt Nam trong xã hội Úc – An unexpected bonus of the Vietnam War vùng Illawarra (xin đọc bài đính kèm ở dưới). Cô Nga Trần – đại diện Phật Giáo, ông Hoàng Vương – đại diện Thiên Chúa Giáo và ông Lord Mayor OAM – Mr Gordon Bradbery cầu nguyện cho Chiến Sĩ Úc đã nằm xuống và hy sinh trong chiến tranh. Hai lá cờ Úc-Việt song song tiến về Tượng Đài, kèm theo tiếng kèn truy điệu do ông Neil Lendrum thổi – The Last Post để tri ân các anh hùng liệt sĩ đã anh dũng hy sinh trong các trận chiến. Nối tiếp là chào quốc kỳ Úc-Việt và phút mặc niệm để tưởng nhớ đến các anh hùng vị quốc vong thân, các thuyền nhân đã bỏ mình vượt biên tìm tự do,…, sau cùng các quan khách, cư dân địa phương, gia đình các tử sĩ và đồng hương tham dự mỗi người một nén hương cùng nhau lên dâng hương.

Vì nạn dịch nên buổi lễ giới hạn số người tham dự, nhưng buổi lễ được chuẩn bị rất chu đáo, trang nghiêm và đầy ý nghĩa của ngày lễ ngày ANZAC trước tượng đài Úc-Việt trong không khí ấm cúng dưới bầu trời nắm đẹp của một ngày cuối thu.

Wollongong, 25-04-2021

Wollongong_ANZAC_2021_01
Wollongong_ANZAC_2021_02
Wollongong_ANZAC_2021_03
Wollongong_ANZAC_2021_04
Wollongong_ANZAC_2021_05
Wollongong_ANZAC_2021_06
Wollongong_ANZAC_2021_07
Wollongong_ANZAC_2021_08
Wollongong_ANZAC_2021_09
Wollongong_ANZAC_2021_10
Wollongong_ANZAC_2021_11
Wollongong_ANZAC_2021_12
Wollongong_ANZAC_2021_13
Wollongong_ANZAC_2021_14
Wollongong_ANZAC_2021_15
Wollongong_ANZAC_2021_16
Wollongong_ANZAC_2021_17
Wollongong_ANZAC_2021_18
Wollongong_ANZAC_2021_19
Wollongong_ANZAC_2021_20
Wollongong_ANZAC_2021_21
Wollongong_ANZAC_2021_22
Wollongong_ANZAC_2021_23
Wollongong_ANZAC_2021_24
Wollongong_ANZAC_2021_25
Wollongong_ANZAC_2021_26
Wollongong_ANZAC_2021_27
Wollongong_ANZAC_2021_28
Wollongong_ANZAC_2021_29
Wollongong_ANZAC_2021_30
Wollongong_ANZAC_2021_31
Wollongong_ANZAC_2021_32
Wollongong_ANZAC_2021_33
Wollongong_ANZAC_2021_34
Wollongong_ANZAC_2021_35
Wollongong_ANZAC_2021_36
Wollongong_ANZAC_2021_37
Wollongong_ANZAC_2021_38
Wollongong_ANZAC_2021_39
Wollongong_ANZAC_2021_40

Diễn vàn khai mạc của cô Trần Hương Thủy

ANZAC Service
Wollongong
Sunday 25th April 2021

Mr Ian Birch- president of the Vietnam Veterans in the Illawarra Sub-Branch
Vietnam Veterans
Members of the Vietnam Veterans Association (ARVN) / Sydney & Wollongong
Lord Mayor OAM- Mr Gordon Bradbery
MP for the Labor Party in Wollongong Mr Paul Scully & his wife Alison
Mr Ken Kabak – OAM . Chairman of the MCCI.
Members of the Vietnamese Community Sydney & Wollongong
 

Distinguished Guests,
Ladies and Gentlemen,

Welcome to our Anzac Service.

On Anzac Day today, we pay tribute to those who had fallen during the war and remember those who are still suffering aftermath.

We gather here today to commemorate the 106 Anniversary of the landing at Gallipoli and whilst we stand at this Monument, we also commemorate all the members of the Australian Army Forces, Allied and Armed Forces of the Republic of VN (ARVN) who fought and sacrificed their lives for the freedom of the Vietnamese people.

This year also marks 46th anniversary of the Communist invasion to the South. They took away our freedom and democracy. They demolished churches and temples with bulldozers, they put millions of peoples into concentration camp, killed and tortured them day and nights for several years. Many did not return home, those survived, were mentally and physically scared for the rest of their life. Thousands of civilians were killed or buried alive by the Viet Cong during war. Millions of Vietnamese were forced to escape from the regime by boat or by walking to the nearest border.

What happened to us should never be forgotten and must never happen again. We will always remember Black April, the destruction of our homes and people by the Communist. We demand justice for the crimes committed by the Communists and that future generations will never forget the atrocities they’ve inflicted on their fellow Vietnamese. The memory of this traumatic ordeal has shaped every Free Vietnamese to the people we are now today.

We will always remember and honour those who served in Vietnam and that you have our gratitude. Vietnam Veterans went to Vietnam during the war for the right and just cause and deserved our recognition.

This Monument in MacCabe Park is also a reminder to all the Vietnamese that we have a huge debt to repay to our Vietnam veterans around the world. It will be a place where “mateship and Comrades” can be celebrated.

We are forever grateful to the Australian Army, Personnel, and the Vietnam Veterans for your service: you have given up your life, your dreams and facing unspeakable dangers to protect our freedom against the Communist of VN. You are our heroes, our legends, forever. We are proud of the men and women. We are proud of what they gave us –belief in ourselves and the gift of knowing that: a life of value is one spent in the service of others and our nation.

And so as well as all the death, loss and horror, it is friendship / and love that will be remembered here every year on Anzac Day and at this Memorial for now and for all time.

Lest we forget
Thank you very much

I would like to say a few words in Vietnamese.

Kính thưa quý vị đại diện các Tôn Giáo
Qúy vị gia đình quân đội tại NSW, quý hội đoàn, thân hữu
Quý vị quan khách, quý vị đại diện các cơ quan truyền thông Việt ngữ cùng toàn thể quý đồng hương,

Hôm nay chúng ta vừa cử hành kỷ niệm 106 năm cuộc đổ bộ Gallipoli. Cuộc đổ bộ này tuy là một thất bại của phe đồng minh trong trận đệ nhất thế chiến, tuy nhiên, chính cuộc chiến này đã trỡ thành một biểu tượng của sự yêu chuộng tự do của nhân dân Úc Đại lợi chúng ta.

Người dân Úc Đại Lợi đã quyết tâm bảo vệ sự tự do của chúnh mình và của thế giới khi cống hiến cho nhân loại những người con, những người lính oai hùng của đất nước mình.
Riêng đối với người Việt Tỵ Nạn chúng tôi, tuy được sống trong đất nước tự do dân chủ Úc Đại Lợi này nhưng chúng tôi vẫn không quên đồng bào của chúng tôi ở quê nhà. Cuộc chiến của chúng tôi cho một nước Vietnam dân chủ và hoà bình vẫn chưa chấm dứt.

Chúng tôi không muốn sự hy sinh của gần 200.000 đồng đội của chúng tôi, của 521 chiến sĩ Úc trở thành vô nghĩa. Chúng tôi sẽ không bỏ cuộc cho đến khi nhìn thấy đất nước Vietnam chúng tôi được thoát ách Cộng sản độc tài.
Xin các bạn ủng hộ chánh nghĩa của chúng tôi.

Hôm nay, chúng ta tụ họp nhau nơi đây để tưởng nhớ và vinh danh những đồng đội của chúng ta, đặc biệt vào tháng 4 đen này, thời điểm cách đây 46 năm , cs cưỡng chiếm miền Nam VN. Đồng thời cũng tưởng nhớ đến hàng trăm ngàn đồng bào VN đã bỏ mình trên biển cả trong rừng xâu, trên bước đường đi tìm tự do.

Dù cho bao nhiêu năm nữa trôi qua, chúng ta sẽ luôn ghi ơn và tưởng nhớ đến những anh linh của các chiến sĩ QLVNCH, họ đã sống, đã chiến đấu và đã hy sinh mạng sống mình để bảo vệ tự do cho chúng ta.
Xin anh linh của những người nằm xuống cho tự do dân chủ, phù trì chúng tôi.

Xin chân thành cảm ơn tất cả quý vị

Teresa Hương Thủy Trần
CT/CĐNVTD/Wollongong
Australia
ANZAC April 2021

Ian Birch’s speech

An unexpected bonus of the Vietnam War

The Vietnam War had significant cultural, social and political impacts.Millions of lives were lost, and thousands went missing during the 20 year conflict. Vietnam also became a communist nation as the result of the war.

It bought war into Australian living rooms. Television became widespread over the course of the Vietnam Conflict and it became the average Australians first glimpse of the realities of war.

A counter- culture developed in response to what was being shown on television. People, particularly young people, began to question the authority of the government and refused to accept the status quo passed onto them by their parents and grandparents. They organised to form protests that led to sweeping changes within Australian culture.

For some, Australia had changed on our return from Vietnam and not all were proud to say they were a Vietnam Veteran.

But our trials were nothing compared to the People of South Vietnam.

Just before Saigon fell, the US and other foreign forces evacuated the first wave of people seeking to escape.
The second wave of refugees emerged as the communist government began to dismantle the old regime. Those associated with the former government were sent for re-education, others lost their jobs or were moved to work on rural reconstruction projects.

People began to flee Vietnam generally by boat, seeking asylum in neighbouring countries.

On April 26, 1976 the first boatload of refugees fleeing Vietnam sailed into Darwin Harbour, heralding a series of arrivals over the next few years. The vast majority of refugees however arrived by plane.

Imagine how this must of been- totally different way of life and a new language to master and with few possessions.
Few of us would understand how this must have felt.

Since 1976 Australia has become home to a thriving Vietnamese community. In 2011 the national census showed that 185,000 people in Australia were born in Vietnam.

I believe we owe so much to the Vietnamese people who now call Australia home. They maintain their heritage and customs while no doubt having heavy hearts of all they have left behind.

Look at their contribution to our way of life, great food at their restaurants,hot bread shops and hard workers in general. They have not sat back and asked for handouts but have gone on to create successful new lives.

The Vietnamese have always supported the Australian Vietnam Veteran Community and were in fact there at the beginning,fund raising to get the Memorial built. They also. support all our Commemoration services. For this we give thanks.

The community contributes to all types of community fundraising, too many to mention.

Australians should be grateful for all the Vietnamese have contributed to our way of life.

But most of all they have given us a very much appreciated friendship, which we will always honour with much gratitude.

The following is dedicated to the Vietnamese Community in Wollongong

The Miracle of Friendship

There is a miracle called Friendship
that dwells within the heart
and you don’t know how it happens
or when it even starts.

But the happiness it brings you
always gives a special lift
and you realise that Friendship
is Gods most precious gift.

Thank you
Ian Birch

http://www.lyhuong.net/au/index.php/shcd/660-660

Gửi ý kiến của bạn
Tên của bạn
Email của bạn